Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΡΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΙΠΛΗΓΙΑ


Η χρήση του ηλεκτρικού μυϊκού ερεθισμού (EMS: Electrical Muscle Stimulation) για τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας και την μείωση της σπαστικότητας είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται αρκετά στο χώρο της νευρολογικής αποκατάστασης. Η χρήση του ηλεκτρικού μυϊκού ερεθισμού προτείνεται ως σημαντική θεραπευτική παρέμβαση στην αποκατάσταση του ημιπληγικού ασθενή. Με βάση την βιβλιογραφία μπορούμε να ταξινομήσουμε σε δύο κατηγορίες τους στόχους της εφαρμογής του ηλεκτρικού μυϊκού στην αποκατάσταση της ημιπληγίας:

  • Εφαρμογή ηλεκτρικού μυϊκού ερεθισμού για βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας και κατά συνέπεια της λειτουργικότητας του ημιπληγικού ασθενή
  • Εφαρμογή ηλεκτρικού μυϊκού ερεθισμού για μείωση της σπαστικότητας

Ο ηλεκτρικός μυϊκός ερεθισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ελάττωση της σπαστικότητας μυών ή μυϊκών ομάδων σε ημιπληγικούς κυρίως ασθενείς, λιγότερο σε ασθενείς με σπαστική εγκεφαλική παράλυση και σπάνια σε ασθενείς με προσβολή της πυραμιδικής οδού από σκλήρυνση κατά πλάκας.


Η ελάττωσης της ανεξέλεγκτης υπερτονίας των σπαστικών μυών επιτυγχάνεται είτε με απευθείας ηλεκτρικό ερεθισμό των σπαστικών μυών, είτε έμμεσα με ερεθισμό των ανταγωνιστών τους σπαστικών μυών.Σε ημιπληγικούς ασθενείς, ο ηλεκτρικός μυϊκός ερεθισμός των ανταγωνιστών μυών έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα στην ελάττωση των σπαστικών μυών από ότι ο απευθείας ερεθισμός των σπαστικών μυών.


Ο ηλεκτρικός ερεθισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την έκλυση μυϊκών συσπάσεων που εξυπηρετούν μεγάλης σημασίας λειτουργικές κινήσεις. Ο ερεθισμός αυτός ονομάζεται λειτουργικός ερεθισμός (Functional Electrical Stimulation). Στους περισσότερους ημιπληγικούς ασθενείς κατά την προσπάθεια εκτέλεσης κινήσεων ή στην όρθια στάση (λόγω έκλυσης παθολογικών αντανακλαστικών συναναστροφής), παρουσιάζεται έντονη ανάσπαση έσω χείλους και ραχιαία κάμψη ποδοκνημικής, έντονη έκταση γόνατος για το κάτω άκρο. Η ανάσπαση του έσω χείλους και η ραχιαία κάμψη της ποδοκνημικής, σε συνδυασμό με την αύξηση της σπαστικότητας του τετρακεφάλου, δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργικότητα του πάσχοντος σκέλους κατά τη βάδιση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να «δρεπανίζει» όλο το πάσχον σκέλος, όταν το μεταφέρει εμπρός.

Ο λειτουργικός ηλεκτρικός ερεθισμός εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο σε οργανωμένες μονάδες αποκατάστασης, για την αναχαίτιση της ανάσπασης του έσω χείλους και της ραχιαίας κάμψης της ποδοκνημικής, προκαλώντας ερεθισμό στους περονιαίους μύες κατά τη βάδιση των ημιπληγικών.

10 σχόλια:

  1. ο ηλεκτρικός μυϊκός ερεθισμός πρακτικά έχει αποτελέσματα και είναι ένα σημαντικό βοήθημα στο πρόγραμμα αποκατάστασης ενός ημιπληγικού.Πρέπει να εφαρμόζεται σωστά και συστηματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οσοι γνωριζουν να τον χρησιμοποιουν!οσοι δεν ξερουν να μαθουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οντως ο ηλεκτρικος ερεθισμός εχει σημαντικα αποτελεσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. merikoi pio palioi pisteuoun oti o H.M.E. den boitha sthn hmipligia alla pleon auto exei anirethei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι ενα μεγαλο οπλο στη φαρετρα του καθε θεραπευτη ... που ομως δεν εφαρμοζεται.
    (λογο κακης ή ελληπους πληροφορησης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H alitheia einai oti sta fusika mesa den eixame anaferthei se auto to kommati, diladi HME se hmipligia logo xronou. Einai polu kalo na to kseroume efoson boithaei.
    Foititria tei athinas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τέλεια εφαρμογή του ηλεκτρισμού στον ανθρώπινο οργανισμό για την προσπάθεια αποκατάστασης της ημιπληγίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα ηθελα πληροφοριες για την αποκατασταση ημιπληγικου ασθενη στον ωμο τροποι και τεχνικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΗΜΕ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΜΥΪΚΗ ΙΣΧΥ ΕΝΩ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ "ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗς ΜΥΪΚΗΣ ΙΝΑΣ" ΣΩΣΤΑ? ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΛΑΡΟ ΣΤΑΔΙΟ? ΑΝ ΝΑΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΥΠΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΟΣ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ?ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΣ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. παιδια μου επεσε θεμα στην εξεταστικη και απαντησα πως σε ημιπληγια κανουμε ηλεκτρικο ερεθισμο με εκοψε λετε? biofeedback δεν κανουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή