Κυριακή 26 Απριλίου 2009

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

Να θυμάστε τα '3' βήματα. Διαβάστε και μάθετε τα παρακάτω:
Καμιά φορά τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Δυστυχώς η έλλειψη επίγνωσης προκαλεί καταστροφή. Το θύμα του εγκεφαλικού μπορεί να έχει υποστεί βλάβη εγκεφάλου ενώ οι άνθρωποι κοντά του δεν μπορούν να αντιληφθούν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού.
Οι γιατροί λένε τώρα ότι οποιοσδήποτε, χωρίς ιατρική εκπαίδευση, μπορεί να αναγνωρίσει ένα εγκεφαλικό, ρωτώντας τον/ την να κάνει τις 3 ακόλουθες απλές ενέργειες:

  1. Ζητήστε του / της ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕΙ
  2. Ζητήστε του / της να ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ (ΜΠΡΑΤΣΑ )
  3. Ζητήστε του / της ΝΑ ΠΕΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ (ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ) π.χ. .....'Είναι μία ηλιόλουστη μέρα σήμερα'.

Εάν δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε από τις 3 αυτές ενέργειες, καλέστε το 166 αμέσως και περιγράψτε τα συμπτώματα. Ανακαλύπτοντας ότι μία ομάδα από μη-ιατρικούς εθελοντές μπόρεσε να αναγνωρίσει αδυναμίες στο πρόσωπο, αδυναμίες στα χέρια και προβλήματα ομιλίας, οι ερευνητές παρακίνησαν το ευρύτερο κοινό να μάθουν αυτά τα 3 βήματα. Παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών. Η διάδοση και χρήση αυτού του τεστ θα μπορούσε να συντελέσει στην άμεση διάγνωση και θεραπεία ενός εγκεφαλικού και στην αποτροπή εγκεφαλικών βλαβών.

6 σχόλια:

  1. δεν γνωριζα αυτες τις 3 ερωτησεις οτι γινονται αρχικως στην υπονοια Α.Ε.Ε !καλες πληροφοριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά τα 3 βήματα είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να τα γνωρίζει ο καθένας μας -ειτε είναι επεγγελματίας υγείας είτε οχι- και να τα μεταφέρει και στους δικούς του ανθρώπους.Μια εγκεφαλική βλάβη μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πληροφοριες που πρεπει να γνωριζει ο καθενας απο μας κι ας μην ανηκει στον χωρο της υγειας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι να υπήρχαν περισσότερα πρακτικά σημεία ελέγχου τέτοιας μορφής και για περισσότερες παθολογικές καταστάσεις. Έτσι ο βαθμός νοσηρότητας σε πολλές κλινικές περιπτώσεις θα είχε μειωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι απίστευτο πως δυο τρεις απλες πληροφορίες μπορούν να σώσουν μια ζωή....
    Σ' ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. foititria TEI physikotherapeias24 Μαΐου 2009 στις 7:52 μ.μ.

    Mathainoume A Boitheies oi opoies einai pio poluplokes kai apokleietai na tis thimasai thn stigmh pou tha tis xreiasteis. Omws 3 apla pragmata sigoura ta thimasai. Polu kalo!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή