Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΓΙΑ ΗΜΙΠΛΗΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Φρούτα και λαχανικά : Τα περισσότερα, πλούσια σε χυμό, φρέσκα, κατεψυγμένα, σε κονσέρβα ή αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά. Αποχή : Καρύδα, λαχανικά σε τυρί, κρέμα ή βούτυρο, τηγανητά ή ψητά λαχανικά


Σιτηρά (προϊόντα άρτου, δημητριακά, ζυμαρικά, βουτήματα) : Ψωμί, κουλούρια, ρύζι, πλιγούρι, ζυμαρικά, άπαχα και χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος μπισκότα. Αποχή : Ντόνατς, κρουασάν, γλυκά, τούρτες, πατατάκια, κράκερς, αλατισμένα σνακς, κέικ, μπισκότα


Γαλακτομικά προϊόντα : Άπαχο γάλα, πλήρες γάλα, άπαχο γιαούρτι και τυρί, άπαχο και χαμηλών λιπαρών τυρί κότατζ. Αποχή : Πλήρες γάλα, γιαούρτι και τυρί, παγωτό.


Κρέας, αυγά, υποκατάστατα κρέατος : Οποιοδήποτε ψάρι ή οστρακοειδές (εκτός γαρίδας) κοτόπουλο, γαλοπούλα (χωρίς το λίπος) επιλεγμένα τμήματα μοσχαρίσιου κρέατος (σπάλα, φιλέτο, νουά). Αποχή : Φρέσκο ψάρι ή κοτόπουλο, χοιρινό ή αρνί, εντόσθια, τμήματα μοσχαρίσιου κρέατος, λουκάνικα, μπέικον, φιστικοβούτυρο, ξηροί καρποί.


Λιπαρά : Αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σησαμέλαιο, έλαια ξηρών καρπών ή σόγιας, ελαιόλαδο, μαργαρίνη, μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών, άπαχη κρέμα. Αποχή : Καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, βούτυρο, τυρί κρέμα, σάλτσα από ψητό κρέας, οι περισσότερες μη γαλακτομικές κρέμες.

12 σχόλια:

  1. Den iksera oti paizei kai h diatrofi rolo...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και όμως σημαντικό ρόλο έχει και η διατροφή και είναι αρχές που πρέπει να προτείνουμε στους ασθενείς μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oraia ola afta alla gia poio logo na akolouthisei ena imipligikos eidiki diatrofi???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. νομίζω πως είναι πασιφανές, για να μην πάθει και άλλο εγκεφαλικό επισόδειο!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ειναι μονο ο κινδυνος αλλου εγκεφαλικου ,
    απλα πρεπει να προσεχουν την διατροφη τους
    γιατι σε συνδιασμο με την μη κινηση - δραστηριοτητα τους ειναι ευκολο να παρουν
    ανεπιθυμητα κιλα.
    Επισης ειναι πολυ πιθανο να εχει επιρεαστει
    η πεπτικη τους λειτουργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η διατροφή είναι ένας τομέας που οι περισσότεροι δεν δίνουν ιδιαίτερη βάση, είναι όμως σημαντικό να το γνωρίζουμε και να το προτείνουμε σε κάποιον ημπληγικό ασθενή.Όχι μόνο εξαιτίας της μη κίνησής τους αλλά και ως γενικότερη προστασία της υγείας τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Asimakopoulou,foititria physikotherapeias24 Μαΐου 2009 - 7:47 μ.μ.

    Krima pou sthn sxoli den ginetai tosi anafora sthn diatrofi tou astheni kai sthn sugkekrimenh periptwsh ston hmipligiko. Einai kati pou prepei na to sizitame me ton idio kai tous suggeneis kai prepei na to gnwrizoume

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρουσα εργασία, ωραίες εικόνες καθώς και ενδιαφέρων ο συνδιασμός κλασικής ιατρικής,φυσικοθεραπείας με διατροφή.Παραθέτει το άρθρο μια ολιστική προσέγγιση για την θεραπεία του ασθενούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία και εκτενής αναφορά σε όλες τις ομάδες των τροφών και πως αυτές αλληλεπιδρούν στην ημιπληγία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο παραπάνω κείμενο υπάρχουν αντιφάσεις. Ενδεικτικά αντιγράφω" Γαλακτομικά προϊόντα : Άπαχο γάλα, πλήρες γάλα, άπαχο γιαούρτι και τυρί, άπαχο και χαμηλών λιπαρών τυρί κότατζ. Αποχή : Πλήρες γάλα, γιαούρτι και τυρί, παγωτό." Πώς γίνεται να προτείνετε και συγχρόνως να αποθαρρύνετε την κατανάλωση πλήρους γάλακτος. Αλλού: Οποιοδήποτε ψάρι ή οστρακοειδές (εκτός γαρίδας) κοτόπουλο, γαλοπούλα (χωρίς το λίπος) επιλεγμένα τμήματα μοσχαρίσιου κρέατος (σπάλα, φιλέτο, νουά). Αποχή : Φρέσκο ψάρι ή κοτόπουλο, Τα ίδια ισχύουν για το ψάρι και το κοτόπουλο.... Θα έπρεπε να είστε κάπως πιο προσεκτικοί ως προς τη διατύπωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή